Nyheter

 • Lägenheter för uthyrning på Hägglundsgatan

  2017-03-24 Ett antal stambytta lägenheter med nya kök kommer att släppas för uthyrning på Hägglundsgatan. Är du intresserad så anmäl intresse via mina sidor.

  På Hägglundsgatan pågår just nu stambyte under ledning av vår projektledare Tomas Lindfors, som anlitat Contractor för att utföra arbetet.

  Alla lägenheter får nya kök med ny spis, kyl och frys, luckor, bänkskivor, tapeter och golv. De blir utrustade med nya jordade uttag, får ny ventilation och ny el.
  Det är dessutom insatt diskmaskin i samtliga lägenheter förutom enrumslägenheterna (där är det förberett för diskmaskin så att det finns möjlighet att sätta in en själv).

  På området finns ett antal vakanta lägenheter som vi publicerar på vår hemsida för uthyrning allteftersom de blir klara. Sista lägenheterna beräknas vara klara i oktober.

  Redan nu på tisdag den 28 mars släpps den första färdigställda lägenheten för uthyrning. Är du intresserad så glöm inte anmäla intresse, detta görs enklast genom att logga in på mina sidor på vår hemsida

  Visa hela nyheten
 • Hemma hos Andrew Calof

  2017-03-16 På isen är vi vana att se spelarna i Skellefteå AIK. Men hur har de det utanför isen? Häng med hem till Andrew Calof i hans centrala Skebolägenhet, möt honom i en annorlunda miljö och känn kanadensaren på slutspelspulsen.

  Okej Andrew, berätta om din lägenhet. Första intrycket man får är, wow, vilken utsikt!

  – Ja, jag är väldigt lyckligt lottad som får bo så bra. Det är förmodligen en av stans bästa lägenheter, med fantastisk utsikt över älven. Det är mitt i stan och jag har extra sovrum som gör det enkelt om familj och vänner vill sova över. Jag har gott om utrymme. Ja, den har allt.

  Du verkar trivas bra här?

  – Absolut, varmgaraget i källaren underlättar också förstås, det håller bilen varm och skön när jag ska åka på träning eller match. Det är ett stort plus i jämförelse med lagkamrater som har svårt att starta bilen om det varit en kall natt. Jag är väldigt nöjd med hur jag har det.
  Då kan jag skratta åt mina lagkamrater och säga: ”Du borde ha planerat det här bättre…”

  Från universitetet till Skellefteå

  Calof kom till Skellefteå sommaren 2014 från en universitetstillvaro i USA.
  – Jag delade bostad med fyra kamrater men hade ett eget sovrum, vilket inte är särskilt vanligt. Många delar även sovrum med varandra. Det var en lång korridor där vi hade våra rum, men tyvärr hördes allting genom väggarna. Utöver det hade vi ett gemensamt vardagsrum där vi kunde äta och se tv tillsammans. Här har jag allting tillsammans med min flickvän och det känns såklart mycket bättre. Då kan vi ha det hur smutsigt eller rent vi vill, så länge vi själva är nöjda och trivs med det.  

  Du är ofta ute och reser eller spenderar tid i arenan, men vad gör du när du är hemma?

  – Oftast kommer jag hem runt lunchtid, eller så går jag ut med grabbarna i laget och äter någonstans. Sedan hänger jag gärna hemma, kanske slappnar av med någon tv-serie som jag gillar. Då kanske klockan har blivit fyra och det är dags att handla mat, antingen äter jag ute eller lagar något hemma. Det brukar bli middag runt 18-tiden. Efter det är det roligt att spela lite kort, fika och hänga mer i soffan.

  Nära till allt

  Calof är uppvuxen i Ottawa.
  – Jag bodde i ett hus omgivet av hus som såg likadana ut. Men det var många vänner i området och hela pappas släkt fanns i stan. Det gjorde att vi sågs varje vecka. Det var bara 10–15 minuters gångväg till skolan. Vi hade nära till allt, precis som här i Skellefteå. En del gillar att bo mer ensligt men jag trivs med bekvämligheten det innebär att bo centralt. Då slipper jag planera en massa. Ibland glömmer jag till exempel att köpa varor på mataffären och måste gå tre gånger på en dag…

  Spenderar du mycket tid i köket?

  – Tidigare åt jag ute mycket oftare, men sedan min flickvän flyttade in så blir det mer hemlagat. Hon gillar att vara ekonomiskt smart.

  Vad lagar du mest för sorts mat?

  – Mest kyckling, grönsaker och ris, men min flickvän tyckte inte det var något man kunde äta varje dag. Då lärde hon mig att laga korvstroganoff och kycklingpaj. Jag var heller inte medveten om att svenskar älskar tacos så mycket som ni gör. Det blir rätt ofta tacos här.

  Hur uppfattar du Skellefteå som stad?

  – Den är mysig och tillräckligt stor för att inte ha tråkigt när man är ledig. Alla är också väldigt trevliga och supporten vi har är något som jag aldrig upplevt någon annanstans.

  Finns det någon nackdel med att bo så här centralt?

  – Inte vad jag kan komma på. Det är lätt att hitta på något, kanske gå till CK (Citykompaniet), och det är nära till Hemmakväll om man vill köpa godis. Har jag hört…

  Upp och ner

  Sportsligt har Calof inte varit lika produktiv den här vintern som under sina första två säsonger i stan.
  – Precis som för laget har det varit upp och ner, inte så bra som jag hoppades på, men efter jul har vi ryckt upp oss, säger Calof.
  Ikväll startar SM-slutspelet med en repris på fjolårets SM-final mellan Skellefteå AIK och Frölunda när den första kvartsfinalen i bäst av sju spelas i Göteborg.
  – Det är alltid prio att ta sig till slutspel. Med tanke på hur vi startade så var det svårt att tänka sig slutspel. Efter jul ryckte vi upp oss och nu är chanserna att gå långt i slutspelet betydligt bättre. Vi gjorde misstag och nu har vi lärt oss att inte upprepa dem längre. Att vi har ligans bästa målvakt har såklart också hjälpt till.

  Fansen hjälper till

  Calof är förtjust i det publikstöd som Skellefteå AIK får.
  – Det är ganska svårt att jämföra med andra städer, det krävs en mycket större stad för att du ska hitta det här stödet. Även på bortaplan är vår bortasektion full och vi kan höra dom. Det är väldigt roligt.
  Fansen har också visat sig extra hjälpsamma utanför isen när det kommer till att göra kanadensaren hemmastadd i Skellefteå.
  – Ja, för mig som kanadensare har jag fått erbjudande från pensionerade lärare om att lära mig svenska av dem. Den hjälpen tror jag är svår att få någon annanstans. Jag gjorde en online-kurs första säsongen. Problemet är att det är riktigt svårt att fortsätta om man haft ett uppehåll. Jag trodde heller inte att jag skulle få chansen efter första året här. Det började jättebra, men sedan hade jag två–tre poäng på lika många månader så jag brydde mig inte om att lära mig svenska. Vem ville ha mig tillbaka efter det? Men Skellefteå ville tydligen det och det är jag jätteglad för.

  Mamma städar

  Mamma Calof har också varit på besök i Skellefteå ett par gånger och Andrew berättar att det alltid slutar på samma sätt:
  – Hur mycket jag än försöker städa för att göra det trevligt så slutar det alltid med att hon städar i två veckor…

  Om du föreställer dig ett perfekt boende – hur ser det ut?

  – Svårt att säga, det beror på i vilket skede av livet du befinner dig i. När du är yngre behöver du inget stort ställe och man bryr sig mer om att bo nära vännerna. När du blir äldre och kanske vill ha bra service är det centrum som gäller, något som jag uppskattar just nu. När du sedan bildar familj passar det med ett hus i ett område med andra i din situation och ålder. Så det är en ganska komplex fråga, men för mig personligen är det perfekt just nu.
  Du bor mitt i centrum som blir draperat i svart och gult i slutspelstider – det borde väl bidra till att hemtrevlighetsfaktorn ökar?
  – Ja, det är en härlig inramning och skylten ovanför E4 vill jag få ner till 0 matcher. Vi borde ta oss till final bara för att få se publiken hoppa upp och ner – det är en speciell känsla.

  Titta in hemma hos Calof i filmen som finns på Skebos Facebooksida!

   

   

  Visa hela nyheten
 • Synpunktenträffarna igång

  2017-03-02 Skebo utvecklar dialogen med hyresgästerna genom synpunktenträffarna, som är en chans för boende att framföra åsikter på öppna möten. ”Vi får massor av klokheter från våra engagerade hyresgäster”, säger Anders Eskilsson, bostadskonsulent på Skebo.

  Skebo arrangerar ett antal träffar per år och bjuder in alla på det aktuella området till ett öppet möte med kaffe och dopp. Det finns ingen dagordning eller talare – det är hyresgästerna som sätter agendan med sina synpunkter.
  – Det är viktigt att hyresgästerna får komma till tals. På så sätt får vi veta vad Skebo gör bra och vad vi bör vara rädda om, samtidigt som vi får vetskap om vad vi kan förbättra. Glädjande nog får Skebo en hel del beröm, något som går väl i hand med att vi ligger bra till i undersökningen från Boindex, säger Anders.

  Uppföljning med protokoll

  Nytt för årets synpunktenträffar är att protokoll sätts upp efteråt i trapphusen, därmed kan alla se vad som avhandlats på träffen. En annan nyhet är att Skebo tydliggör redan i inbjudan vilka representanter som kommer.
  – Synpunktenträffarna uppstod för att vi ville hitta ett forum där vi kom närmare våra hyresgäster och ge dem en chans att framföra eventuella synpunkter under avslappnade former. Det är alltid en härlig blandning av åsikter som brukar dyka upp. Synpunkten är inte till för att klaga på grannarna utan en chans att lyfta de stora frågorna som angår fler människor, säger Anders.
  Skebos ledning delges också åsikterna efter mötet via ett protokoll. På så sätt hamnar frågorna direkt hos berörda personer.
  – Även om vi vill genomföra så mycket som möjligt, så är inte allt möjligt av ekonomiska skäl. Vissa önskemål går snabbare än andra som kanske kräver ett budgetbeslut, säger Anders.

  Förslag blir verklighet

  Till det senare hör till exempel byte av ytterdörr som inte är tillräckligt ljudisolerad.
  – Nu när Skebo tillämpar nya hyressättningssystemet Poängen blir det lättare att göra mer omfattande förbättringar som till exempel byte av dörrar, säger han.
  Ett annat exempel på förändring är tvättbokningstavlorna som Skebo flyttat ut från tvättstugan, allt för att öka tryggheten för den som tvättar.
  – Vi informerades om att en del boende upplever det som obehagligt när det kommer in främmande människor i tvättstugan när de håller på med tvätten. Det kan vara lite skrämmande och därför återfinns alla tvättbokningstavlor numera ute i korridorerna, säger Anders Eskilsson.
  Årets första synpunktenträff har arrangerats på Sörbygatan i Kåge. Ytterligare sex bostadsområden är aktuella i år.

  Fakta / Skebos synpunktenträffar våren 2017

  7 mars: Lövånger.
  14 mars: Bogatan/Borggatan, Skelleftehamn.
  21 mars: Östra Nygatan/Bäckgatan, centrala Skellefteå.
  28 mars: Boliden.
  4 april: Storgatan 36/Köpmangatan 4, centrala Skellefteå.
  Datum inte fastställt: Manhemsgatan, Älvsbacka.


  Bild: Synpunktenträff på Sörbygatan i Kåge

   

  Visa hela nyheten